Blog: European Choir Games, naar huis met goud!

Wauw. Wat een reis en wat een prachtig eindresultaat. Giocoso heeft maar liefst vier gouden medailles gewonnen tijdens de European Choir Games in Riga. We hebben alles gegeven en zijn dolblij met onze prachtige scores! 

We gingen naar Riga om mee te doen met de European Choir Games in twee categorieën: Musica Sacra a capella en Chamber Choir. We haalden zulke goede scores dat we ons beide keren kwalificeerden voor de Grand Prix of Nations. Dat is een wedstrijd op wereldniveau die in principe losstaat van de European Choir Games, maar waar je je wel in kon doorstromen. En dat lukte dus. Twee keer! Het niveau is er enorm hoog. Misschien klinkt het cliché, maar dat hadden we dus echt niet verwacht. Voor wie dat niet gelooft: we moesten er onze hele planning voor omgooien. Want dat betekende nóg twee keer voor een jury zingen en zelfs twee extra stukken voorbereiden.
Dat we het ook binnen de Grand Prix weer zo goed zouden doen, was echt de kers op de taart.

Giocoso tijdens het wedstrijdelement Musica Sacra a capella.

Punten
De (strenge!) internationale leden van de jury beoordeelden ons bij elk optreden. We gooiden hoge ogen met het stuk Ballade of Three Prophets: een stuk over de drie profeten Mozes, Jezus en Mohammed. De jury was daarnaast onder de indruk van onze  koorklank en onze podiumpresentatie. Voor wie het leuk vindt volgt hieronder een overzichtje van onze behaalde punten. De maximale score is telkens 100. We kregen zelfs een aantal tienen van de juryleden.

Zingen voor de jury in de categorie Chamber Choir.

-European Choir Games, Chamber Choir: 9 deelnemers in totaal
Giocoso: 2e plaats met 87,75 punten
– European Choir Games, Musica Sacra a capella: 9 deelnemers in totaal
Giocoso: 3e plaats met 85,63 punten
– Grand Prix, Chamber Choir: 13 deelnemers in totaal
Giocoso 9e plaats met 84,4 punten
– Grand Prix Musica Sacra a capella: 12 deelnemers in totaal
Giocoso 5e plaats met 90,5 punten

Nog meer zingen
Maar dat was natuurlijk nog lang niet alles. Naast het wedstrijdelement mochten we ook in het gigantische koor zingen tijdens een liveshow in de Arena in Riga, een enorm stadion. De wereldberoemde componist John Rutter dirigeerde zijn eigen stuk For the Beauty of the Earth. Een enorme eer om het voor zo’n grootheid te mogen zingen. In het publiek zaten duizenden mensen en daarnaast kon de hele wereld meekijken via een livestream. Het was fantastisch om samen met zoveel anderen zulke leuke liedjes te zingen na een zware week vol spannende wedstrijden. We sloten af met een ABBA-medley, ter ere van de volgende European Choir Games die gehouden worden in Göteborg, Zweden in 2019. Wie weet is Giocoso daar ook weer bij…

Het slotconcert in de Arena in Riga.

Letland
Riga is een prachtige stad en het weer zat ook nog eens enorm mee. Elke dag was het 21 graden met heel veel zon. Wat een meevaller. Omdat we alles met het openbaar vervoer deden (gratis voor koorleden!), hebben we toch heel wat van de mooie stad kunnen zien. Riga is heel groen en heeft veel mooie parken en was daarom de perfecte setting voor de Choir Games. De organisatie van het enorme evenement was fantastisch. Er deden 150 koren en dus duizenden zangers uit alle uithoeken van de wereld mee, waaronder China, Rusland, Amerika en De Faeröer. Honderden vrijwilligers uit heel Letland zorgden ervoor dat alles soepel verliep. Maar wij hadden toch echt de beste vrijwilliger van allemaal. De 17-jarige Renate uit een klein Lets dorpje was elke dag van ’s ochtendsvroeg tot ’s avonds laat onze gids, mascotte, grootste fan en bovenal nieuwe vriendin. Renate, thank you só much!

Onze geweldige vrijwilligster Renate!

Bedankt
Wij zijn enorm trots en willen iedereen bedanken die ons vanuit Nederland gevolgd, gesteund, gefeliciteerd en toegejuicht heeft. Dat heeft ons echt enorm goed gedaan. Ook was het ontvangst (met pers!) op het station in Weert een enorme eer. Daarnaast was deze reis niet mogelijk geweest zonder onze sponsoren en iedereen die onze crowdfundingsactie gesteund heeft. We voelden ons fantastisch en vol zelfvertrouwen in onze nieuwe jurken en ook dat heeft bijgedragen aan onze goede prestatie.

Graag willen we hierbij Bianca en Esther nogmaals bedanken voor hun begeleiding tijdens de reis, Annelou en Maud voor de fantastische organisatie en Romy en Annemarie voor het maken van alle vlogs. Wie wil zien wat we verder nog allemaal gedaan hebben in Riga, kan deze video’s eindeloos terugkijken op ons YouTube-kanaal. En natuurlijk was dit alles niet mogelijk geweest zonder onze dirigente Rita Scheffers. De allerbeste dirigente die wij ons maar kunnen wensen. Speciale dank nog aan Hans Heijkers voor de prachtige begeleiding op piano.

Als afsluiter nog een passende quote van John Rutter die we hoorden in Riga en die ons allemaal raakte:

“A school or a church without a choir, is like a body without a soul.”

We houden iedereen graag via Facebook, Instagram en deze website op de hoogte over aankomende optredens, wedstrijden en evenementen.

Tot ziens!